Jag böt min Dinky Toy metallbil mot min första kamera när jag var 10 år “gammal”. Det var en liten pryl med två kontroller. Hemma skakade min far på huvudet och uttryckte tvekan om tillgång på film. Efter litet tjat och böner tog min mor med mig till NUMA (då den största fotokedjan i Sverige), visade expediten min kamera och frågade om hon hade film till den. Hon log och plockade fram en liten kartong från under disken. Det var en mycket stolt ”fotograf” som gick ut ur affären. Det faktum att kameran också producerade bilder gjorde stoltheten ännu större. Jag hade en ny hobby!

Sedan dess har jag gått igenom en Agfa bälgkamera, en Kodak Retina Reflex S och en Pentax Spotmatic med olika objektiv mellan 18 och 500 mm brännvidd. Jag fick tag på en Rolleiflex 3,3 E2 Model II och fastnade för filmformatet 6 × 6 cm. Jag böt allt mot en Hasselblad 500 C/M och ett par objektiv.

Jag ”soppade” filmen själv och kopierade med en Durst M500 förstoringsapparat. Det var bara Svart/Vit, och jag experimenterade med solarisation och andra mörkrumstrick.

Som så många inbitna amatörer vägrade jag erkänna digitalfoto. Men när det blev allt svårare att hitta film och framkallningskemikalier måste jag börja titta på det. Valet föll på en Canon Powershot G2 som introducerade mig till och lärde mig grunderna. När den slutade fungera investerade jag i en Canon EOS 550D, och där är jag nu.

När jag ser tillbaka på de olika kamerorna kan jag inte undgå att förundras över utvecklingen. Den gick från de två knapparna på den lilla pojkkameran till en mängd knappar och lika mycket datorkraft i 550D som en bordsdator. Och möjligheterna att kontrollera bilderna tycks vara obegränsade.

Välkommen att besöka mitt galleri där jag samlat mina favoritfoton. Det är fortfarande en Beta-version med experimenterande och misslyckanden. Fler foton kommer att läggas till med tiden. Det öppnas i ett nytt fönster, och jag har gjort bakgrunden svart för att bilderna ska stå ut bättre.
camera